تختههای فیبری در تراکمهای مختلف و از فیبر و الیاف چوب تشکیل میشوند که از تکهها ریز چوب سخت یا نرم در آنها استفاده میشود. این الیاف چوب با کمی رزین و موم مخلوط شده و بعد از کمی حرارت با فشار به هم متصل میشوند (پرس میشوند) و محصول نهایی همان تختههای فیبری مانند ام دی اف یا نئوپان است.
تخته فیبر با چگالی پایین، نئوپان (particle board) نامیده میشود که از ذرات کوچکتری نسبت به MDF تشکیل میشود، حتی میتوان از خاک اره هم برای تهیهی نئوپان استفاده کرد. این موضوع باعث میشود نئوپان از ام دی اف ارزانتر باشد، اما استحکام هم نسبت به ام دی اف دارد.
همچنین تخته چوب با تراکم بالا هم داریم که اچ دی اف (HDF) نامیده شده و برای ساخت آن به میزان گرما و فشار بیشتری نسبت به نئوپان و ام دی اف احتیاج است اما معمولاً در ساخت آن از چسب استفاده نمیشود. HDF مخفف عبارت High Density Fibreboard به معنی “تخته فیبر با چگالی بالا” است. چوب HDF استحکام بالایی دارد اما به نسبت نئوپان و MDF گرانتر تمام میشود.
آیا مغازهها میتوانند روی MDF روکش بزنند و به جای چوب طبیعی بفروشند؟
اگرچه مبلمان و وسایل چوبی MDF با روکش بسیار شبیه چوب طبیعی بوده و بسیار محبوب هستند، اما این موضوع ربطی به تقلب و کلاهبرداری ندارد. با استفاده از روکش روی MDF کارخانهها وسایلی با ظاهر چوب طبیعی میسازند چون چارهای ندارند زیرا بعضی از این چوبها بسیار گران، نایاب یا حفاظتشده هستند و ساخت وسایل تمام چوب با این مدلها مقدور نیست؛ در برخی موارد جنس چوب بهصورتی است که ساخت وسایل تمام چوب با آنها کیفیت مناسبی تولید نمیکند. با این حال شما جنس وسایل چوبی را باید قبل از خرید بدانید و اگر در این مورد شک دارید حتما از فروشنده سوال کنید. اگر هم به فروشنده اعتماد ندارید و فکر میکنید ممکن است به شما دروغ بگوید، خرید از آن فروشگاه به کل اشتباه است و بهتر است به فروشگاهی بروید که معتبر باشد یا به آن اعتماد داشته باشید.
آیا مواد MDF سمی و سرطان زا است؟
اصولا اولین چیزی که به ذهن افراد میرسد فرمالدهید است که در ساخت MDF به کار میرود که در مطالعات انجام شده ریسک ابتلا به سرطان را در این راستا نشان میدهد. در این راستا دو نکته وجود دارد که نباید فراموش شوند. مورد اول این است که دولتها در تعیین حد مجار استفاده از این مادهی شیمیایی بسیار سختگیرانه عمل میکنند.
دستگاه mdf
دوم اینکه این گاز خطرناک هنگام ساخت MDF متصاعد میشود و زمانی که وسایل ساخته شده از MDF به خانهی شما برسند، مخصوصاً اگر رنگ شده باشند این گاز دیگر وجود نخواهد داشت.
مزایای ام دی اف (MDF)
MDF انتخابی مقرونبهصرفه است. تولید این محصول ارزان تمام میشود درنتیجه پولی که بابت آن خواهید داد از چوب طبیعی کمتر خواهد بود.
در ساختار MDF از چوب بازیافتی استفاده میشود درنتیجه به حفظ درختان کمک میکند.
MDF بهراحتی در تمامی طیف رنگی قابل رنگ زدن است درصورتیکه رنگآمیزی روی چوب طبیعی کار سختی است.
به دلیل صاف بودن سطح MDF در آن از گرههای چوب خبری نیست و چسباندن مواد دیگر به روی آن بسیار کار راحتی است.
مواد شیمیایی که در ساختار MDF استفاده شده باعث سمی شدن آن و درنتیجه مصونیت آن درمقابل آفات و حشراتی مانند موریانه شده است.
MDF مثل چوب طبیعی با نوسانات دما و رطوبت منبسط و منقبض نمیشود.
فرم دادن به MDF بسیار راحتتر از چوب طبیعی است.
با استفاده از روکش ونیر روی چوب میتوان طرح و شکل چوب طبیعی را به MDF داد.
معایبMDF
همانگونه که قبلا هم اشاره شد، هنگام ساخت MDF ممکن است مقدار کمی از گاز فرمالدهید متصاعد شود که بعد از پایان فرآیند ساخت MDF اثری از آن به جا نخواهند ماند. رنگ کردن MDF بیش از پیش خطر این گاز را کاهش میدهد.
چوب MDF به نگهداری زیادی نیاز دارد. در صورتی که MDF لبپر شود یا ترک بردارد، تعمیر آن به هیچ عنوان کار آسانی نیست.
مواد شیمیایی استفاده شده در ساختار MDF خیلی برای کودکان مناسب نیست.
در صورت تماس با آب، MDF ممکن است ورم کند.
چون MDF چوب طبیعی نیست درنتیجه بافت و رگهی چوب را هم ندارد، اما این مشکل با روکش ونیر کاملاً رفع خواهد شد.
نوع چسبی که در MDF استفاده میکنند باعث میشود استفاده از بعضی اتصالات مانند پیچ در این ماده بسیار سخت شود.
چگونه مراقب کابینت های MDF خود باشیم؟
روشهای مراقبت از کابینت ام دی اف
طراحی دکوراسیون آشپزخانه و کابینتسازی مناسب، مطابق با سبک چیدمان و دکوراسیون داخلی منزل یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین قسمتهای دکوراسیون داخلی و زیبایی آن است. یکی دیگر از مباحث حائز اهمیت در زیبایی و تمیزی فضای آشپزخانه، مراقبت از کابینت ام دی اف و شناخت روشهای تمیز کردن کابینت ام دی اف است.
در چند سال گذشته استفاده از ام دی اف برای کابینتسازی در آشپزخانه با استقبال خیلی زیادی روبه رو شد. در حال حاضر نیز ساخت کابینت آشپزخانه با چوب ام دی اف به یکی از پرطرفدارترین و معمولترین روشها تبدیل شده است؛ به همین دلیل اهمیت نگهداری و مراقبت از کابینت ام دی اف نیز افزایش مییابد.
کابینتسازی در طراحی دکوراسیون آشپزخانه، شکل ظاهری لوازم خانگی و مراقبت از کابینت ام دی اف تاثیر بسیار زیادی در زیبایی دکوراسیون داخلی منزل دارد. پس باید برای مراقبت از کابینت ام دی اف که اصلیترین عنصر در آشپزخانه است، اطلاعاتی کسب کنیم.
در اینجا سعی کردیم چند روش برای نگهداری و مراقبت از کابینت ام دی اف را به صورت مختصر توضیح دهیم.
چوب ام دی اف چگونه ساخته میشود؟
ام دی اف ابزار و چوب رایج در کابینتسازی است که انواع آن برحسب کاربردهایی که دارند مطابق با سبک طراحی دکوراسیون آشپزخانه ساخته میشوند. متریال اصلی کابینت ام دی اف از تخته فیبر ساخته میشود که انواع آن را در دو دسته نرم و سخت دستهبندی میکنیم. چوب ام دی اف از تختههای سه لایه متراکمتر است، به همین دلیل کاربرد بیشتری نیز در صنعت ساختمان دارد.
به دلیل تنوع زیاد در شکل، جنس و قیمت ام دی اف، امروزه اکثر کابینتهای آشپزخانه از این جنس ساخته میشوند. همچنین تنوع زیاد چوب ام دی اف در رنگ، امکان ساخت کابینت آشپزخانه برای هر سلیقه و هر سبک از دکوراسیون آشپزخانه را فراهم میکند.
روشهای تمیز کردن کابینت ام دی اف
نگهداری و مراقبت از کابینت ام دی اف برای افزایش طول عمر و کارآیی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. اثرات چربی، رطوبت و ریزش غذا باعث کثیفی کابینت و کاهش طول عمر مفید چوب ام دی اف میشود.
برای تمیز کردن کابینت MDF از مواد شوینده و دستمال مرطوب و نرم استفاده کنید.
استفاده از اسید، اسکاچ و پاک کننده قوی باعث آسیب و از بین بردن ساختار چوب ام دی اف کابینت آشپزخانه میشود.
کشوهای کابینت را را با اسفنج یا دستمال مرطوب و شکافها را با مسواک تمیز کنید.
دقت کنید که بلافاصله بعد از پاکسازی، با دستمال تمیز، کابینتها را خشک کنید.
برای جلوگیری از آسیب دیدگی، درب کابینت را مدت زمان طولانی باز نگذارید، که علاوه بر آلودگی فضای داخل کابینت، به لولای درب نیز صدمهای وارد نشود.